Különböző terhek emberek fölé emelése megszokott tevékenység a szórakoztatóiparban. Mindez azonban megfelelő és alapos előkészületeket igényel. Európában egy önkéntes gyakorlati szabályrendszer határozza meg a termékekkel és alkalmazásukkal szemben állított követelmenyéket. Ennek neve SQP2 – Láncos emelők (2010).

Az Egyesült Államok érdeklődése lényegesen megnövekedett a szabályrendszer iránt az utóbbi időben, ahogy az amerikai szórakoztatóipar folyamatosan veszi át belőle a szabályokat. Disztribútorunk, az Atlanta Rigging a közelmúltban fejezte be az indianapolisi Banker’s Life Fieldhouse, valamint a New York-i Barclays Center berendezését, mindkét esetben az önkéntes gyakorlati szabályrendszernek megfelelő D8+ emelőket használva.

Európai gyakorlati szabályok és a D8+ kód

Az SQP2 a D8+ kódot az alábbi módon határozza meg: „A D8 Plus elektromos láncos emelő olyan módon van kialakítva és dimenzionálva, hogy lehetővé teszi teher emelését olyan esetben, amikor nem áll senki a teher alatt, illetve az emelő kikapcsolása után nem kell másodlagos biztosítást felszerelni.”

Miután a terhet felemelték, elhelyezték és az emelőt kikapcsolták, megengedhető, hogy a teher másodlagos biztosítás nélkül legyen az emberek fölött. A teher mozgatása során a teher alatt nem tartózkodhat senki.

A D8+ minősítés feltételei

A D8+ jelölést el lehet érni a minimum 10:1-es kialakítási faktorral, dupla fékekkel és csúszó kuplunggal. A csúszó kuplung célja a túlterhelés megakadályozása, amikor az emelőket statikailag meghatározott terhek emelésére használják. Statikailag meghatározott tehernek számít az SQP2 rendszerében: egy emelőre terhelt teher (pontszerű teher), valamint a kettő vagy több emelőre főtartó segítségével rögzített teher.

A Columbus McKinnon a D8+ jelölésű CM Lodestar emelők mellett rendezvénytechnikai emelő- és kötözőeszközök széles választékával segíti ügyfeleit, hogy közösen világszínvonalú teljesítményt vigyünk színpadra.

Bővebben a színpadtechnikai eszközeinkről.

Keressen minket!