Sekliket nap mint nap használnak a legkülönfélébb emelési és teherrögzítési feladatoknál.

Összeszedtünk kilenc fontos tanácsot, amit érdemes fejben tartania, mielőtt megkezdené a sekli használatát.

  1. szabály: Ha függesztékhez szereli a seklit, az ágakat a nyeregre akassza, sose a csapra. Ha a csapra szerelik, a függeszték megsérülhet és veszíthet a teherbírásából.
  2. szabály: Ha két seklit csatlakoztat egymáshoz közvetlenül, mindig a nyergeket vagy a nyerget a csappal csatlakoztassa. Mindig kerülje a csap a csaphoz kapcsolatot.
  3. szabály: A „D” típusú sekliket sose terhelje oldal irányból. Ezeket nem szögben való terhelésre tervezték. Ezért a teher középvonala egybe kell, essen a sekli középvonalával. Az omega sekliket lehet oldal irányból is terhelni, ilyenkor azonban mindig figyelni kell a teherbírási megszabásokra.
  4. szabály: Ha szorítókötözést alkalmaz (a kötöző a terhen körbe van vezetve), a csap mindig a függeszték/kötél végén (kötözőelem/végszerelvény) legyen. A nyereg pedig a kötözés futó oldalán.
  5. szabály: Ha acélsodronykötéllel használja a seklit, akkor a méretének egyenlőnek vagy nagyobbnak kell lennie a kötél átmérőjénél.
  6. szabály: Ha textil kötelekkel használja a seklit, bizonyosodjon meg róla, hogy a sekli elég nagy a kötél becsípődés- és tolulás mentes használatához.
  7. szabály: A sekliket nem szabad nagyon magas vagy nagyon alacsony hőmérsékleten használni. Általában -20 és +200 °C között lehet a teherbírás 100%-án használni őket.
  8. szabály: Mindig ellenőrizze, hogy a csapok rendesen be vannak-e tekerve, biztosítva vannak-e. A szemes tengelyes seklik csapjainak végig bele kell menniük a menetbe. (A csap egy szintben legyen a seklivel vagy kicsit lógjon ki.) A csap feje érjen hozzá a seklihez. A csavaros, anyás sekliket megfelelően biztosítani kell a sasszeggel.
  9. szabály: Használjon csavaros, anyás omega sekliket, ha azok hosszabb ideig egy helyen maradnak vagy teher függesztésére alkalmazza. A szemes tengelyes sekliket akkor ajánljuk, ha azok eltávolításra kerülnek az emelés után. Ha bármennyi ideig szemes tengelyes seklit használ teherfüggesztésre, javasoljuk, hogy a csapot dróttal rögzítse/biztosítsa a seklitesthez. Ezzel elkerülhető, hogy a csap magától kilazuljon és kiessen a foglaltból.
seklinews2

                                                                                                                            forrás: Van Beest photo gallery

Szeretne többet megtudni a seklik használatáról? Íme, pár extra forrás angol nyelven:

Shackle Markings, Materials and Appropriate Standards
New CM Shackle Markings and Pins Lead to Improved Operator Safety
Customer Concerns over Recommended Shackle Pin Length
Safety Webinar: Proper Use of Shackles 

írta: Christie Lagowski és Peter Cooke, 2015. dec. 10-én; Fordította: Nagy Péter

Nine Important Rules to Follow When Using Shackles

Utoljára módosítva: 2016.12.21.